رابطه‌ سبک‌های اسنادی و هیجان‌های پیشرفت در دانش‌آموزان تیزهوش و دانش آموزان دارای تحول بهنجار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری تخصصی روان‌شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

2 دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران

3 دکتری تخصصی روان‌شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

4 کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه ازاد همدان، ایران.

10.22099/ebd.2024.7728

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه‌ی سبک‌های اسنادی و هیجان‌های پیشرفت در دانش آموزان تیزهوش و دانش آموزان دارای تحول بهنجار و همچنین تبیین هر یک از هیجان‌ها براساس ابعاد سبک‌های اسنادی و روابط بین آنها بود.
روش‌: این مطالعه به شیوه علی مقایسه‌ای صورت گرفت و نمونه پژوهش 60 دانش آموز تیزهوش و 60 دانش‌آموز عادی به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های سبک اسناد (CASQ) و پرسشنامه هیجان تحصیلی(AEQ) استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون استفاده گردید.
نتایج: این مطالعه نشان می‌دهد که دانش آموز تیزهوش در موقعیت‌های مثبت بیشتر از دانش اموز دارای تحول بهنجار سبک اسناد درونی دارند. همچنین در موقعیت‌های منفی افراد تیزهوش نسبت به افراد دارای تحول بهنجار از سبک اسناد ناپایدار و جزئی برخوردار هستند. طبق نتایج تحلیل رگرسیون ابعاد متفاوت سبک‌های اسناد می‌توانند هیجان‌های مثبت و منفی تحصیلی را تبیین کنند.
نتیجه‌ُگیری: دانش آموزان تیزهوش نسبت به دانش آموزان دارای تحول بهنجار موفقیت‌های خود را بیشتر به عوامل درونی نسبت می‌دهند و در موقعیت‌های شکست آن‌ها را ناپایدارتر و جزئی‌تر در نظر می‌گیرند.